Työnhaun haasteita

Ikäsyrjintä

On valitettavaa, että ns. ikäsyrjintää tapahtuu edelleen työmarkkinoilla. Ikäsyrjintä tarkoittaa henkilön asettamista eriarvoiseen asemaan iän perusteella. 

Ikäsyrjintä on usein näkymätöntä ja liittyy asenteisiin. Jostain syystä on tapana kategorioida työnhakijoita iän perusteella. Huonoja puolia löydetään sekä nuorista että iäkkäämmistä; nuoret ajatellaan vaikkapa kypsymättöminä ja iäkkäämmät urautuneina ja jäykkinä.

Rekrytoinnissa ja henkilövalinnoissa olisi syytä keskittyä hakijan osaamiseen ja potentiaaliin. Sen vuoksi sinun hakijana kannattaa lähestyä mahdollista työpaikkaa "osaaminen edellä".

Käännä ikä eduksesi - tiesitkö tämän?

Asenteiden muuttaminen on erittäin hidasta ja vaikeaa. Et voi juurikaan vaikuttaa muiden henkilöiden asenteisiin, omiisi kylläkin. Siksi on erityisen tärkeää, että et itse tee ikäkysymyksestä keskustelunaihetta. Jos ajattelet olevasi "liian vanha", se valitettavasti näkyy ja kuuluu sinusta. Muuta oma asenteesi ensin ja mieti, mitä kaikkea osaamista sinulla on etunasi.

Liian pätevä?

Oletko ollut hakuprosessissa mukana, ja saanut "Ei kiitos!" -vastauksen, perusteluna se, että olet "liian pätevä"?

On toki mahdollista, että olet erehtynyt hakemaan avointa työpaikkaa, johon pätevyytesi on ollut ylimitoitettua. Suurin huoli rekrytoijan kannalta on se, että et sitoudu tehtävään riittävästi ja ajan myötä tähyilet muualle. Koska rekrytointi on kallista ja aikaa vievää, ei rekrytoija halua ottaa riskiä ylipätevän henkilön palkkaamisesta.

Mutta mistä muusta palaute "liian pätevä" voi kertoa? Siihen löytyy useita syitä, joita rekrytoija ei halua sanoa suoraan. Liian pätevä voi oikeasti olla liian pätevä, jolloin vaikkapa palkkaodotukset ja realiteetit eivät kohtaa toisiaan. Työnantaja saattaa myös pelätä, että tulet todennäköisesti mullistamaan yrityksen toimintatavat, joka voi herättää pelkoa.

Palkkatoive

Avoimissa hakuprosesseissa rekrytoiva työnantaja pyytää usein kertomaan palkkatoiveen. Näin siksi, että rekrytoija haluaa nähdä, miten hinnoittelet osaamisesi ja yleisesti hakijoita halutaan kategorioida palkkatoiveen suhteen. 

Usein mietityttää, mitä palkkatoiveeseen voisi laittaa, ettei joutuisi heti rajatuksi haun ulkopuolelle. Toisaalta taas et haluaisi yli- tai alihinnoitella itseäsi.

Ennen yrityksen lähestymistä ja haettavan tehtävän valintaa sinun kannattaa selvittää, mitä alalla ko. tehtävistä yleensä maksetaan. Tietoa löytyy eri liittojen ja tutkimuslaitosten sivuilta. Mieti, mikä on itsellesi osaamistasi vastaava palkka, sellainen joka motivoi ja saa sinut ponnistelemaan. Palkkaan vaikuttavat tehtävänkuva ja vastuut, joista ei välttämättä hakuvaiheessa voi olla vielä tietoa. Sen vuoksi on hyvä olla valmis neuvottelemaan asiasta.