Työelämä muutoksessa

Työelämä muuttuu, oletko valmis?

Muutos on kaikkialla ympäröivä voima. Työelämässä tämä näkyy hyvin selvästi. Ne faktat ja olosuhteet, jotka vallitsivat vaikkapa 3 tai 5 vuotta sitten, ovat muuttuneet. Työmarkkinat ovat muovautuneet uuteen muotoonsa, ja muuttuminen jatkuu. Muutospaineen vaikutus on selkeästi havaittavissa, eikä kukaan tarkkaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Oletko miettinyt, millainen tulevaisuus sinun kohdallasi on? Ajatteletko, että otat vastaan sen, mikä vastaan tulee, vai voisitko mahdollisesti itse vaikuttaa tulevaisuutesi kuvaan? On haasteellista arvioida, mitä tuleman pitää, mutta on mahdollista tehdä asioita ja valintoja, jotka edistävät työllistymistäsi huolimatta epävarmuustekijöistä.

Työ nyt ja tulevaisuudessa on erilaista kuin ennen. Tämän päivän kuumia teemoja ovat digitalisoituminen, globalisoituminen ja verkostoituminen. Töitä tehdään tiimeissä, verkostoissa ja virtuaalisesti. Millaisiin työn tekemisen tapoihin olet tottunut? Tunnistatko menossa olevia muutoksia ja valmiutesi "uuteen työhön"?

Ajan tasalla pysyminen

Piilotyöpaikkojen hakuprojektissa sinun on välttämätöntä seurata, mitä maailmassa ja ympärilläsi tapahtuu. Työpaikan etsintä on myös tutkimustyötä. Työelämän muutosten, toimialojen, yritysten ja organisaatioiden tilanteen seuraaminen pitää sinut ja hakusi ajan tasalla. Jos et ole aiemmin panostanut muuhun kuin uutisten katsomiseen, nyt on aika tehdä muutos. Piilotyöpaikoista ei ole olemassa mitään rekisteriä tai tiedostoa, vaan hakijana sinun on lähdettävä etsimään tietoa, joka voisi johtaa työpaikan "jäljille".
Niin hullulta kuin kuulostaakin, monilla yrityksillä on jatkuva osaajapula ja vaikeuksia löytää oikeita osaajia, erityisesti "huomisen osaajia". Toisaalta joillakin aloilla on työvoiman ylitarjontaa, joka näkyy työttömyysluvuissa. Työmarkkinat ovat jatkuvan muutoksen alla. Taloudesta ja työmarkkinoilta löytyy "kuumia pisteitä" ja "kylmiä pisteitä", jotka vaihtuvat nopeasti. Kaikkia näitä on mahdotonta ennakoida. Kuitenkin seuraamalla aktiivisesti, mitä maailmassa ja Suomen maassa tapahtuu, olet ajan tasalla ja valmiudessa oman työnhakusi osalta.

Miten näet tämän kaiken vaikuttavan omaan uraasi ja tulevaan työhösi?